Založ si blog

Košický skener – zdanie transparentnosti alebo Mesto vs. Kraj 1 : 0

Dnes stručne. Dovolím si tvrdiť, že pre väčšinu z nás je podstatným parametrom transparentnosti, otvorené hospodárenie župy a mesta s pridelenými finančnými prostriedkami. Slovom „otvorené“ mám na mysli možnosť kontroly objednávok, zmlúv a faktúr. Zjednodušene povedané, mať možnosť kontroly, či samospráva alebo mesto nerealizuje predražené nákupy. Pozrel som sa na dva, veľmi podobné prípady nákupu respirátorov v čase korona krízy – na meste a na kraji. Podnetom k tomuto blogu, bol článok pána župana o tom, ako kraju Transparency International zvýšila hodnotenie. Čo je síce chvályhodné, ale na základe faktov, ktoré tu dnes uvádzam nedokážem pochopiť, že tak podstatný parameter pre kontrolu, ako je uvádzanie detailov faktúr a objednávok, má pri hodnotení TiS, tak nízku váhu. Malo by sa jednať o jeden z kľúčových parametrov. Samotné zverejnenie, bez bližších informácii má výpovednú hodnotu, rovnú nule. Ale, Transparency musíme veriť a preto sa na to pozrime očami, veci neznalého občana, ktorý nemá chuť žiadať o dokumenty na základe info zákona.

Oba subjekty na svojej stránke zverejňujú predmetné dokumenty – faktúry, ale podstatne odlišne. Zatiaľ čo mesto uvádza celkovú cenu nákupu, vrátane jednotkovej ceny, takže je možné určiť cenu jedného kusu a jedná sa o úplnú a prehľadnú informáciu, kraj uvádza len celkovú cenu z ktorej sa nedozvieme vôbec nič. Uvedená suma 104 220 EUR za ochranné pomôcky je údaj bez možnosti kontroly. Stál jeden kus 3 EUR, 8 alebo 12 EUR ? Koľko kusov bolo dodaných? Išlo o predražený nákup, alebo nie? Kraj nemá zákonnú povinnosť zverejňovať detaily faktúr a objednávok, ale takéto počínanie vrhá tieň podozrenia. Ak to samospráva s transparentnosťou myslí naozaj vážne, tak by podľa toho mala konať a nevytvárať len zdanie transparentnosti. Lebo v tomto smere /zverejňovanie detailov na objednávkach a faktúrach /, sa v porovnaní s minulým vedením, nezmenilo nič, stačí si na stránke pozrieť dokumenty napr. z roku 2016 a následne z roku 2019,2020. Systém zverejňovania je stále ten istý.

Absenciu informácii a nezrovnalosti je možné nájsť, ako na meste, tak na kraji, ale minimálne v tomto prípade transparentnosti vedie mesto 1:0.

 

MESTO:

 

KRAJ: 

 

S pozdravom Košický skener

Primátorov pekár a pekárov primátor

03.10.2020

Páni inžinieri, lekári, pekári, chopte sa lopaty… Náš pán primátor vám dáva možnosť spraviť pre toto mesto niečo užitočné. Sám vymyslel know-how k aplikácii, ktorá stála 65 000 eur, a cez ktorú si budete môcť „adoptovať svoj CHODNÍK“. Aby mesto ušetrilo, poskytne vám možnosť starať sa, odhŕňať, soliť a čistiť svoju časť chodníka. Samozrejme, [...]

Košický skener – Nechajte nášho primátora na pokoji

04.08.2020

To, že primátor v minulom roku prejedol a prepil so svojimi kolegami 70 000 EUR z reprefondu je úplne v poriadku. Neviem prečo tá masívna kritika. Len splnil, to čo sľúbil, že bude podporovať lokálnych podnikateľov. Preto míňali tisíce na jedlo a alkohol v košických reštauráciách. A okrem toho, na tých obedoch do neskorých nočných hodín, určite riešili dôležité [...]

Košický skener – Lesk a bieda košických cyklotrás

12.07.2020

Ak na vás uverejnená fotografia pána Polačeka, na jeho predvolebnom billboarde pôsobí tak, že prichádza komunálny politik, ktorý to s problematikou cyklodopravy v Košiciach myslí vážne, že prinesie nový vietor a urobí viac, ako jeho predchodca, tak v nasledujúcich riadkoch vám priblížim skutočný stav, lesk a biedu košických cyklotrás. Odkryjeme marketingovú hmlu [...]

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:47

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

vláda, rokovanie, saková, fico

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 23567x
Priemerná čítanosť článkov: 3367x

Autor blogu

Kategórie