Založ si blog

Košický skener – Trnkovo vajce, falošné podpisy a dvojaký meter na KSK

Predseda Košického samosprávneho kraja, chcel tak veľmi rozhýbať náš kraj, že sa začal otriasať v samotných základoch. A to nie kvôli náhlej prosperite a výstavbe v našom kraji, alebo kvôli ťarche nového asfaltu na našich cestách, alebo nedaj Bože výstavbou nových cyklotrás, alebo kvôli prerážajúcej termálnej vode pri výstavbe sľubovaného Aquaparku. Kraj sa neotriasa, lebo sa odrazu spustili stovky strojov na vysnívaných agrokruhoch. Nie, nie drahý volič. Kraj sa otriasa v základoch pre ….. falšovanie podpisov.

Podpisy, ktoré sa nezhodujú

Na falšovanie podpisov upozornil súčasný poslanec Národnej rady Juraj Gyimesi /OĽaNO/, ktorý bol zamestnancom kraja v roku 2018, krátko po nástupe nového župana pána Trnku. Pán Gyimesi pracoval necelé tri mesiace na referáte verejného obstarávania. Podľa jeho slov, krátko po nástupe do funkcie Trnka zmenil internú smernicu, na základe ktorej zakázal zverejňovať zákazky s nízkou hodnotou. Kameňom úrazu ale bolo nepodpísanie a schválenie tendrov, ktoré kritizoval a ktoré bez jeho podpisu nemali byť zazmluvnené. Išlo o tendre na audity IT a GDPR, ktorých výber vyhodnotil pán Gyimesi ako netransparentný. Po odmietnutí podpísania súhlasu a overenia týchto tendrov bol podľa jeho vyjadrenia podpis sfalšovaný zamestnancami KSK. Na toto konanie podal trestné oznámenie.

Takže si to zhrnieme. Kraj pravdepodobne netransparentne obstarával audity. Referent, ktorý mal na starosti verejné obstarávanie nepodpísal súhlas, lebo podľa neho išlo o netransparentné obstarávanie. Následne zamestnanci KSK, nevedno na čí príkaz, sfalšovali jeho podpis, aby sa uvedené audity mohli zrealizovať. Tak sa len pýtam, či po tomto zistení a ukončení trestného stíhania prehodnotí Transparency International svoje hodnotenie KSK, ktorým sa náš župan chválil. Lebo údajné falšovanie podpisov, pod pravdepodobne netransparentným obstarávaním, vyzerá hocako, len nie transparentne. /bližšie informácie k spomínaným auditom sú v závere článku/

Trnkovo vajce

Čerešničku na torte a mentálny aerobik predviedlo vedenie kraja, keď spomínaný poslanec NR SR Gyimesi, kritizoval Trnku za nákup veľkonočného vajca za 5000,- EUR. Hovorkyňa kraja sa vyjadrila nasledovne „ Pán poslanec by mohol namiesto písania o veľkonočnej výzdobe vysvetliť svoje prepojenie na elokované pracovisko školy v Sečovciach, ktoré je známe mega nájomným …“  Takže referent ktorý bol zamestnaný na kraji 3 mesiace v roku 2018, už za pôsobenia pána Trnku, mal mať prepojenie v kauze Sečovce. Vyzerá to tak, že kauza Sečovce sa stáva univerzálnou mantrou keď dochádzajú argumenty. Vzhľadom na falšovanie podpisov na KSK, je veľké vajce pána župana, momentálne jeho najmenší problém.

zdroj : pravda.sk

 

Snaha o odvolanie riaditeľa Gymnázia na Alejovej

Košický samosprávny kraj žiada odvolanie riaditeľa Gymnázia na Alejovej, kvôli porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, zákona o účtovníctve, zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku a zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Skrátene, išlo o rekonštrukciu školy formou verejného obstarávania v hodnote 70 000 EUR. Následne sa rozpočet navýšil kvôli skrytým vadám o 5895 EUR. Kraj, riaditeľovi školy vyčíta nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami na základe odborného posudku. Ten mu však doteraz nebol poskytnutý.

Zaujímalo by ma, kto vyhotovil odborný posudok. Bol posudok vyhotovený súdnym znalcom v oblasti stavebníctva, ako je dobrým zvykom? Kto pri rekonštrukcii starého domu, alebo bytu, neprekročil rozpočet, nech zdvihne ruku. Tipol by som si, o čo v celej kauze ide, ale snažím sa držať faktov.

Dvojaký meter KSK

Nepoznám pozadie navýšenia rozpočtu a ak sa preukáže úmyselné pochybenie pána riaditeľa, mal by niesť zodpovednosť. No, v tom prípade by mal niesť zodpovednosť aj pán Trnka, keďže údajné falšovanie podpisov je trestným činom. Nehovoriac o tom, že pri spomínaných auditoch GDPR, bolo kontrolou zistené, že odmena za poradenstvo v oblasti ochrany osobných údajov so spoločnosťou KPMG Slovensko Advisory je až o 500% vyššia, ako pri iných samosprávnych krajoch! Zmluva na PSK bola vo výške 8940 EUR, zatiaľ čo na KSK vo výške 56 160 EUR. Poslanec Gyimesi teda urobil dobre, že predmetné tendre neschválil a nepodpísal. Bola voči niekomu vyvodená zodpovednosť za nehospodárnosť? Nie. Nemali by sme požadovať odstúpenie vedenia kraja, tak ako vedenie požaduje odstúpenie riaditeľa gymnázia?

Namiesto toho riaditeľa verejne zlynčujeme za navýšenie stavebných prác o 6000 EUR. A nemalo vedenie kraja odstúpiť po tom, ako kontrola na KSK v roku 2018 zistila, že vedenie vyplatilo státisícové odstupné bývalým zamestnancom v rozpore so zákonom?

 

Alebo tu platí dvojaký meter a nad krajom sa stále visí slogan nebohého pána Pašku : „vyhraj voľby a môžeš všetko“. Toľko očakávaná zmena a transparentnosť sa proste nekoná.

A posledná otázka na záver: Koľko takých „zázračných“ podpisov sa na úrade KSK ešte nájde?

 

 

Zdroje :

https://kosice.korzar.sme.sk/c/22427314/poslanec-na-urade-kosickeho-kraja-sfalsovali-pre-zakazky-moj-podpis.html

https://kosice.korzar.sme.sk/c/22429621/zupa-tvrdi-ze-riaditel-gymnazia-porusil-zakon-ziada-jeho-odvolanie.html

http://www.ssn.sk/19649/podozrenia-kosickej-iniciativy-sa-potvrdili-kontrola-na-kosickej-zupe-odhalila-statisicove-zlate-padaky-mnohonasobne-predrazeny-tender/

 

Čo je KOŠICKÝ SKENER ?

Snahou je upozorňovať na problémy, ale aj úspechy mesta Košice, jeho okolia a Košického kraja. Keďže politikom sa nedôveruje, politici sa kontrolujú a to platí aj pre komunálnu politiku, zvolil som tento formát. V najbližších dieloch uverejním emailovú adresu, na ktorú bude možné zasielať vaše postrehy, informácie a skúsenosti s fungovaním mesta a kraja. Výsledkom by malo byť ich transparentnejšie pôsobenie a vyššia kvalita života nás všetkých. Komunálna politika ma priamy dosah na náš každodenný život a preto je dôležité upozorňovať na činnosť vedenia a poslancov, ktorí sú platení z našich daní. Ďalším dôvodom je fakt, že občan nemá počas funkčného obdobia volených zástupcov veľa možností na zmenu stavu, ktorý nezodpovedá ich predvolebným sľubom. Objektívna kritika aj cestou otvorených článkov, je znak demokracie. Akákoľvek snaha o jej potlačenie je prejavom potláčania slobody prejavu.

Primátorov pekár a pekárov primátor

03.10.2020

Páni inžinieri, lekári, pekári, chopte sa lopaty… Náš pán primátor vám dáva možnosť spraviť pre toto mesto niečo užitočné. Sám vymyslel know-how k aplikácii, ktorá stála 65 000 eur, a cez ktorú si budete môcť „adoptovať svoj CHODNÍK“. Aby mesto ušetrilo, poskytne vám možnosť starať sa, odhŕňať, soliť a čistiť svoju časť chodníka. Samozrejme, [...]

Košický skener – Nechajte nášho primátora na pokoji

04.08.2020

To, že primátor v minulom roku prejedol a prepil so svojimi kolegami 70 000 EUR z reprefondu je úplne v poriadku. Neviem prečo tá masívna kritika. Len splnil, to čo sľúbil, že bude podporovať lokálnych podnikateľov. Preto míňali tisíce na jedlo a alkohol v košických reštauráciách. A okrem toho, na tých obedoch do neskorých nočných hodín, určite riešili dôležité [...]

Košický skener – zdanie transparentnosti alebo Mesto vs. Kraj 1 : 0

30.07.2020

Dnes stručne. Dovolím si tvrdiť, že pre väčšinu z nás je podstatným parametrom transparentnosti, otvorené hospodárenie župy a mesta s pridelenými finančnými prostriedkami. Slovom „otvorené“ mám na mysli možnosť kontroly objednávok, zmlúv a faktúr. Zjednodušene povedané, mať možnosť kontroly, či samospráva alebo mesto nerealizuje predražené nákupy. Pozrel [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 23584x
Priemerná čítanosť článkov: 3369x

Autor blogu

Kategórie